In theorie is afvallen heel simpel: als je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, zou je moeten afvallen. Dit wordt ook wel de energiebalans genoemd en dit is dan ook het principe waar veel dieetprogramma’s op gebouwd zijn. Wanneer je dus goed je calorieën telt, moet het niet zo moeilijk zijn om af te vallen, toch?
Niet helemaal; calorieën tellen is namelijk slechts het halve verhaal bij afvallen. In dit artikel leg ik je uit waarom de ene calorie de andere niet is, waar je nog meer op moet letten bij het afvallen, en geef ik je gratis dieet tips. Word niet meer misleid door calorieën op de verpakking, maar leer écht af te vallen!
Inhoud van dit artikel
Waarom mensen vaak calorieën tellen
Je hebt het vast weleens gezien, of misschien zelf gedaan: mensen die naarstig op de verpakkingen van allerlei producten kijken om te zien hoeveel calorieën erin zitten. Ze lijken meer geobsedeerd met hoeveel calorieën ergens in zitten, dan de voedingswaarden van dit product, terwijl dit laatste veel belangrijker is.
Natuurlijk, in theorie is het waar dat je minder calorieën moet binnenkrijgen om af te vallen. Als je dit namelijk combineert met sporten (= calorieën verbranden), dan zal je afvallen. Toch is dat maar een deel van het verhaal. Ik leg je nu in 5 redenen uit waarom je je niet blind moet staren op enkel calorieën tellen.
Doe deze test van Oscar en ontdek je “Afslank IQ”.
Reden 1: Calorieën =/= voedingsstoffen
Als je effectief wilt afvallen, is het veel belangrijker om te kijken naar voedingsstoffen dan calorieën. Kijk eens naar de volgende twee voedingslijstjes:
[list icon=”arrow-right” icon_color=”#328916″]
- 2 bruine boterhammen met kaas (350 calorieën)
- 2 bruine boterhammen met worst (300 calorieën)
- 2 sneetjes krentenbrood (180 calorieën)
- Gebakken aardappelen met broccoli, een speklapje en mayonaise (700 calorieën)
- 2 appels (120 calorieën)
- 2 mandarijnen (50 calorieën)
- Een portie vla (200 calorieën)
- 2 koppen thee (0 calorieën)
- 4 glazen water (0 calorieën)
- 2 glazen frisdrank (100 calorieën)
- Totaal: 2000 calorieën
[/list]
En dan:
[list icon=”arrow-right” icon_color=”#328916″]
- 4 boterhammen met worst (600 calorieën)
- 1 patatje mayo (600 calorieën)
- 1 portie stamppot (500 calorieën)
- 1 zak chips (200 calorieën)
- 2 glazen frisdrank (100 calorieën)
- 4 glazen water (0 calorieën)
- Totaal: 2000 calorieën
[/list]
Beide voedingslijstjes komen uit op 2000 calorieën, maar je ziet vast wel het verschil: het eerste lijstje is veel gezonder en gevarieerder. In het tweede lijstje komt geen fruit en nauwelijks groente voor; bovendien wordt er veel vet en zout gegeten door het patatje en de zak chips. Het eerste lijstje is meer uitgebalanceerd.
[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]
Kortom: hoeveel calorieën je eet, zegt nog niets over hoe gezond je eet.
[/quote]
Als je alleen maar bezig bent met calorieën tellen, let je niet meer op wat er precies in je eten zit. Hierdoor kun je van bepaalde voedingsstoffen veel te weinig binnenkrijgen, en van andere juist te veel. Wanneer je van voedingsstoffen als vetten en koolhydraten te veel binnenkrijgt, ga je zeker niet afvallen. Kijk dus verder dan alleen calorieën, en let ook op voedingsstoffen.
Reden 2: Niet alle calorieën zijn hetzelfde
Nu denk je misschien: ‘’Huh? Hoezo zou de ene calorie niet hetzelfde zijn als de andere?” In principe is dat wel zo. Wanneer we calorieën zeggen, bedoelen we eigenlijk kilocalorieën (kcal; de hoeveelheid die je op verpakkingen ziet staan). 1 kcal staat voor de energie die nodig is om 1 kilo water met 1 graad Celsius te verwarmen. In dat opzicht zijn alle calorieën hetzelfde.
Waarom calorieën tellen niet altijd zin heeft, komt omdat calorieën uit verschillende voedingsgroepen verschillende effecten op het lichaam hebben. Je kunt calorieën halen uit grofweg drie voedingsgroepen:
[list icon=”hand-o-right” icon_color=”#00B200″]
- Koolhydraten: ongeveer 4 kcal per gram
- Eiwitten: ongeveer 4 kcal per gram
- Vetten: ongeveer 9 kcal per gram
[/list]
Als je nu denkt dat je gewoonweg minder vetten moet eten, omdat daar de meeste calorieën per gram in zitten, dan heb je het mis. Je moet ook kijken naar de effecten van deze calorieën op je lichaam. Je kunt dan kijken naar het effect van voeding op insuline-aanmaak en verzadigingsgevoel. Insuline is een hormoon dat vet opslaat als je er te veel van aanmaakt.
Dit ziet er als volgt uit:
[list icon=”hand-o-right” icon_color=”#00B200″]
- Koolhydraten: hoogste insuline-aanmaak, laagste verzadigingsgevoel
- Eiwitten: middelmatige insuline-aanmaak, hoogste verzadigingsgevoel
- Vetten: minste insuline-aanmaak, middelmatig verzadigingsgevoel
[/list]
Oftewel, als je veel koolhydraten eet, maak je veel insuline aan. Hierdoor sla je meer vet op, terwijl je juist niet snel vol zit van koolhydraten.
[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]
Het is dus beter om minder koolhydraten dan minder vetten te gaan eten.
[/quote]
Je kunt meer lezen over het koolhydraatarme dieet in dit artikel.
Reden 3: Niet alle calorieën worden gelijk opgenomen
Wanneer je een product eet met een bepaalde hoeveelheid calorieën, betekent het niet dat je al die calorieën ook daadwerkelijk binnenkrijgt. Sommige calorieën zijn bijvoorbeeld niet te verteren. Daarnaast verbrandt je al wat calorieën wanneer je lichaam jouw eten verteert. Sommige voedingsmiddelen kosten meer calorieën om te verbranden dan andere.
Dit is vooral zo bij vezelrijk voedsel, zoals fruit, groenten, noten en zaden. Een deel van dit voedsel kan sowieso niet verteerd worden. Bij amandelen bijvoorbeeld, wordt bijna een kwart van het aantal calorieën niet gebruikt, en verlaat het je lichaam via je ontlasting (bron).
Het afbreken van vezels kost meer energie, waardoor je dus meer calorieën moet verbranden om het verteren. Ze geven je bovendien sneller een verzadigd gevoel, waardoor het makkelijker is om minder te eten. Hetzelfde geldt voor eiwitrijk voedsel. Daarom raad ik je aan om veel vezel- en eiwitrijk voedsel te eten, met name groenten, noten en zaden.
Reden 4: Verpakkingen zijn niet altijd eerlijk over calorieën
Als je op de verpakking van een product kijkt voor het aantal calorieën, ga je er natuurlijk vanuit dat die informatie juist is. Dat is in veel gevallen niet zo!
[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]
Fabrikanten hebben namelijk een marge van 20% bij het aangeven van de hoeveelheid calorieën.
[/quote]
Dat betekent dus dat jouw favoriete producten eigenlijk 20% meer calorieën kunnen bevatten dan dat erop staat! Voor een product van 100 kcal is dat een verschil van 20 kcal; dat is niet zoveel. Maar als je iets koopt van 600 kcal, kan dat product ook 720 kcal bevatten – en dat scheelt! Het zou zelfs kunnen dat je gedurende de dag 20% meer calorieën binnenkrijgt, en je snapt wel hoeveel dat is.
Het heeft dus eigenlijk helemaal geen zin om calorieën te tellen, want je kunt nooit weten of de aangegeven hoeveelheid calorieën wel echt klopt. Je kunt haast geen calorieën tellen en ook echt op een juist aantal uitkomen.
Reden 5: Caloriearme producten zijn niet altijd goed voor je
Tegenwoordig kun je steeds meer zogenaamde caloriearme producten kopen. Denk bijvoorbeeld aan veel soorten light-frisdranken, magere zuivelproducten en andere voedingsmiddelen met minder calorieën. Wanneer je in een dieet veel van dit soort producten tot je neemt, ben je ook goed bezig om af te vallen, toch?
Nee, zo zit het niet – caloriearme producten zijn één grote marketingtruc.
Het is een simpel trucje: biedt producten met minder calorieën aan, en mensen kopen het omdat ze denken dat ze ermee zullen afvallen. Het gevolg is echter dat mensen meer gaan consumeren van deze caloriearme producten, omdat ze denken dat ze dan nog steeds niet aankomen. Geloof je zelf dat dat werkt?
Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat caloriearme producten lang niet altijd werken:
[list icon=”exclamation-circle” icon_color=”#D90000″]
- Het drinken van veel light frisdranken verhoogt de kans op diabetes (bron, bron)
- Uit een ander onderzoek bleek dat vrouwen die light frisdrank drinken, bijna twee keer zoveel frisdrank consumeren als vrouwen die gewone frisdrank drinken (bron)
- Het probleem bij caloriearme producten is dat ze vaak vol zitten met kunstmatige zoetstoffen. Er zit dan geen suiker in, waardoor je denkt dat het gezond is. Vaak wordt een van de volgende zoetstoffen gebruikt: aspartaam, stevia, sacharine, fructose, sucralose, en nog veel meer.
[/list]
Het probleem met kunstmatige zoetstoffen is dat ze verslavend zijn en een hongergevoel opwekken. Het is dus heel makkelijk om te veel van producten met kunstmatige zoetstoffen te eten. Aan de ene kant wordt je door de producten aangezet om er meer van te eten. Aan de andere kant verantwoord je dit tegenover jezelf, omdat deze producten ‘gezond’ zouden zijn.
Mijn advies: blijf weg van caloriearme producten met kunstmatige zoetstoffen. De beste manier om af te vallen, blijft door middel van verse voedingsmiddelen. Hier zitten geen kunstmatige stoffen in, waardoor je zeker weet dat ze geen kwaad kunnen in je lichaam.
Dieet tip 1: Focus op voedingswaarde, niet op calorieën
Je weet nu dat calorieën tellen niet goed genoeg werkt om af te vallen, en dat het soms zelfs averechts kan werken. Natuurlijk wil je nu weten hoe je dan wél moet afvallen.
[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]
De belangrijkste tip die ik je kan geven, is om te letten op voedingswaarde in plaats van calorieën.
[/quote]
Zoals ik al zei, halen wij tegenwoordig veel te veel calorieën uit koolhydraten, terwijl deze calorieën zorgen voor veel insuline-aanmaak en een laag verzadigingsgevoel. Daarnaast is uit verschillende onderzoeken gebleken dat een koolhydraatarm dieet beter werkt dan een vetarm dieet (bron).
Probeer dus de volgende veranderingen aan te brengen in je eetpatroon:
[list icon=”thumbs-o-up” icon_color=”#00B200″]
- Vermijd ‘lege calorieën’; dit zijn calorieën waar veel koolhydraten en weinig vezels, eiwitten en vitamines in zitten. Voorbeelden van dit soort producten zijn pasta, frisdrank, energiedrankjes, gebak, snoep, ijs, chips, en witbrood. Vervang deze producten door volkorenvarianten, of vermijd ze compleet.
- Probeer veel gezonde vetten te eten. Dit zijn onverzadigde vetten, die je kunt vinden in onder andere avocado’s, zaden, pitten, noten (ongezouten), kokosproducten, vette vis, eieren, olijven en olijfolie.
- Eet veel eiwitten, vooral nadat je gesport hebt. Eiwitten bevorderen namelijk de aanmaak van spieren. Voorbeelden hiervan zijn gevogelte, mager vlees, eieren, magere kwark, peulvruchten, kiemgroenten en zuivelproducten.
- Eet zo min mogelijk fastfood. Hiermee bedoel ik al het gefrituurd voedsel, en producten als pizza en hamburgers. Dit voedsel zit vol met transvetten, die erg slecht voor je lichaam zijn.
- Drink zoveel mogelijk water en thee. Hier zitten geen calorieën in, en ander drinken heb je eigenlijk niet nodig. Versgeperst sap mag wel, maar met mate. Drink dus geen frisdrank of sap uit pak.
[/list]
Dieet tip 2: Gebruik een app om je voeding bij te houden
Het is soms lastig om zelf bij te houden hoeveel van alle voedingsstoffen je binnenkrijgt. Gelukkig heb je tegenwoordig heel veel apps die je kunnen helpen om op schema te blijven met je dieet. In deze apps kun je invullen wat je op een dag eet, en de app berekent precies hoeveel voedingsstoffen je dan binnen hebt gekregen.
Tegenwoordig hebben veel telefoons al standaard een app waarin je je voeding kunt bijhouden, zoals Samsung Health en Google Fit. Er zijn echter ook genoeg apps om te downloaden:
[list icon=”hand-o-right” icon_color=”#00B200″]
- MyFitnessPal: Deze app is zeer uitgebreid. Je kunt niet alleen je voedselinname bijhouden, maar ook doelen stellen en je verbinden met vrienden. Wel is het lastiger om porties aan te passen.
- Lifesum: Je kunt met deze app niet alleen je voedselinname tracken, maar ook bijhouden hoeveel water je drinkt en hoe vaak je sport. Daarnaast is het een overzichtelijke app.
- Calorie counter & Diet tracker: In deze app kun je niet alleen manueel de producten noteren die je eet, maar ook door middel van je stem of door het scannen van een barcode! De app werkt wel voornamelijk in het Engels.
- My Diet Diary: Deze overzichtelijke app biedt alles wat je nodig hebt: een overzicht van calorieën en voedingsstoffen, de mogelijkheid om je waterinname bij te houden, invoeren hoeveel je sport, en zelfs je gewicht bijhouden.
[/list]
Dieet tip 3: Vergeet niet te sporten!
Hoewel calorieën tellen dus niet het hele verhaal blijkt te zijn, geldt de vuistregel nog steeds: als je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt, zal je afvallen. En hoe kun je het beste calorieën verbranden? Juist, door te sporten!
Hiervoor hoef je niet opeens een topsporter te worden. Sterker nog, enkel dagelijks bewegen kan al genoeg zijn om af te vallen.
[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]
Probeer elke dag tenminste 30 minuten te bewegen om af te vallen.
[/quote]
Natuurlijk is het beter als je zo’n twee tot drie keer per week aan sport doet. Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid. Door te sporten kun je stress verminderen en voel je je een stuk beter in je vel zitten. Bonustip: door na het sporten gezonde koolhydraten te eten, zoals een banaan, vul je de glycogeenvoorraden van je lichaam aan en bespoedig je het herstel.
Wil je weten met welke sporten je het beste kunt afvallen? Kijk dan eens in dit artikel over afvallen door te sporten. Combineer het met mijn overige dieettips, en je kunt veel beter afvallen dan door calorieën te tellen!
Verlies snel overtollig buikvet met de Afslank Receptenbijbel
Oscar Helm is voedingsexpert en dé autoriteit op het gebied van afslanken in Nederland. Hij heeft een afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is maar geen hongergevoel of jojo-effect geeft.
Het is een methode waar wordt gericht op gezond eten en waarbij je een hoge bewustzijn creëert over de voeding die je in je mond stopt.
Ontdek hoe je afslankt en buikvet gaat verbranden met lekkere en simpel te maken afslank recepten van Oscar:
Afslank Receptenbijbel + Gratis Bonussen Risicovrij uitproberen